Hur väljer jag storlek på barncykel?

 • Att få sin första barncykel är förknippat med stor glädje. Glädje för att man blivit stor, för att man kan själv, stolthet för att man kan ta sig framåt för egen maskin. Att välja rätt cykel är både lätt och svårt, och avgörs självklart också av barnets motoriska mognadsnivå.Välja cykelkategori

  I barncykelsegmentet finns det en uppsjö av olika cykelmodeller och flertalet storlekar att välja mellan. Allt ifrån mer mountainbikeinriktade eller dirtinspirerade cyklar, mer soft design eller mer klassisk utrustade med pakethållare och korg.

  Vad gäller cykeltyp är det ganska stright-forward, välj en cykel som ni tror kommer barnet kommer gilla. Ofta spelar designen och utseendet stor roll, så varför inte fråga barnet om smakråd. Vi ser att mountainbike-cyklar har blivit allt mer populära, då det går att utmärkt att cykla till och från skola, på asfalt och grus, men även i skogen och på andra lekfulla platser.

  Välja rätt storlek

  Barn växer. Därför kanske det är lockande att redan nu köpa en stor cykel, som kommer “passa” länge innan den är urvuxen. En för stor cykel kan dessvärre vara svårmanövrerbar för ett barn, vilket innebär en säkerhetsrisk. Är det också svårt att kliva upp och ner från cykeln så blir det heller inte lika roligt för barnet. Å andra sidan kan en för liten cykel upplevas tråkig och ger inte upphov till cyklingens fulla potential.

  Barncykelstorkelar mäts ofta i storleken på hjulen, vilket mäts i tum (").
  När det är dags att gå upp till 27,5" kan det ibland kännas lite väl stort. Fördelen med större hjul är att hjulen rullar lättare och det blir lättare att hänga med cyklande vuxna. I samma veva kliver man ofta upp i vuxenstorlekar på ramen, vilket mäts med S/M/L-storlekar.

  Här är några generella riktlinjer vad gäller barncykelstorlek: 

  Barn upp till 95 cm: 12" 
  Barn mellan 95 cm - 108 cm: 16" 
  Barn mellan 108 cm - 123 cm: 20" 
  Barn mellan 123 cm - 140 cm: 24" 
  Barn/ungdomar från 140 cm och uppåt: 27,5"

  (En lagom stor cykel för ett barn som exempelvis mäter ca. 120 cm, ligger alltså runt 20 tums ramstorlek.)

 • Fick du svar på din fråga?