Vilken cykel ska jag välja?

 • Att välja cykel är inte alltid enkelt. Bikelease har kunniga experter som kan hjälpa dig välja helt rätt cykel för just dina ändamål. Du kan boka tid med vår personal shopper så hjälper vi dig hitta rätt cykel.


  För nybörjare

  Olika cykar är designade för att passa olika ändamål. Nedan hittar du de största cykelkategorierna och vad de innebär. 
  Men viktigast är ändå att du väljer en cykel i rätt storlek. Bikelease har ett verktyg i vår butik som hjälper dig välja rätt storlek baserat på din längd. Nedan hittar du även en storleksguide.

  För mer erfarna cyklister

  När du cyklat ett tag börjar du känna vad som fungerar bäst för just din kropp. Vi rekommenderar alltid att du besöker ett av våra serviceställen för att göra en anpassning/bikefit av cykeln. Observerar att vissa avtal med Bikelease tyvärr inte innehåller anpassning. Det är i så fall en tjänst du måste betala extra för.

  Hybridcykeln

  En hybridcykel är en riktig allroundcykel. En cykel som är lika bra att pendla med till jobbet, ta med på semesterturen eller för en träningsrunda. Med en skön men sportig sittställning, lättrullade däck och möjlighet att slänga på skärmar, dubbdäck och pakethållare får du ett brett användningsområde för alla väderlekar och årstider.

  Standardcykeln inklusive herr/dam-cykeln

  Standardcyklar är helt enkelt klassiska herr- och damcyklar som passar de flestas cykelbehov. I standardcykeln hittar du inte det sportigaste, men förmodligen det mest bekväma. De har ofta inkapslade växlar (3 eller 7) vilket minskar underhållet till ett minimum. Standardcyklar är i regel fullt utrustade med korgar, skärmar, pakethållare och liknande.

  Herr och damcykeln är en klassisk, robust och pålitlig cykel med högre- respektive lägre överrör för enklare på/av-stigning. Den tål att stå ute i ur och skur och ställer inga krav på cyklistens klädsel. Man ska kunna hoppa på cykeln som man går och står och det ska finnas plats för lätt bagage på en vettigt utformad pakethållare.

  Elcykeln

  En elcykel har en elmotor som assisterar dig i din cykling och ger dig den där extra kraften som gör att cyklingen bara känns härlig och inte slitsam. Elcykelns elmotor arbetar så länge du trampar på pedalerna och när du slutar trampa slår motorn av. Maxhastigheten för el-assisterad cykling är 25 km/h och om du kommer upp i mer än 25 km/h så slår motorn av och du får göra jobbet själv.

  Lådcyklar

  Likt namnet antyder är detta en cykel som kan lasta mycket, eller många. Ett smidigt transportmedel för exempelvis familj, företag och dagis, och kan att förenkla skollämningar, leveranser, de dagliga inköpen och oplanerade ärenden – samtidigt som det gör dig glad och hälsosam. Du tar dig runt även längre sträckor med enkelhet då många lådcyklar är elektriska och kan frakta det mesta du kan tänkas behöva, utan att förbruka fossila bränslen eller bidra till utsläpp.

  Mountainbike

  MTB står för mountainbike. Den ger dig möjlighet till fartfylld stigcykling och njutbara skogsupplevelser. Med låg utväxling, dämpare och grövre däck så kan du blåsa på över rötter och stenar både uppför och nedför. På sätt och vis är en MTB en cykelkategori som är riktigt allround, då den i stort sett trivs överallt och kan ta dig till och från jobbet eller skolan, samtidigt som den stortrivs på stigar för både träning och tävling.

  Gravelbike

  Gravelbike, allroad, grusvägsracer, do it all bike - kärt barn har många namn. En gravelbike är lite slarvigt uttryckt en racer för dig som vill bredda utbudet av cykelvägar. Asfalt, grus och finare skogsvägar - en gravelbike fixar alla dessa underlag. Gillar du landsvägscykling men önskar att du även skulle kunna svänga in på den där grusvägen som ser så lockande ut? Då är en gravelbike det givna valet

  Landsvägscykeln

  Racercykeln, även kallad landsvägscykeln, klarar de flesta typer av cykling så länge det rör sig om asfaltbelagda vägar. Racern älskar fart och levererar massor av körglädje. Vi ser även att fler och fler använder racern som pendlarcykel och vill man komma snabbt och smidigt till jobbet är det ett utmärkt val.

  Till butiken

 • Fick du svar på din fråga?